rondomgeboortezorg
Verloskundigen
Kraamzorg
echoenzo
bekkenbodem
mensendieck
yoga
Massage
rondomgeboortezorg
nieuws
Kraamzorg
Verloskundigen
bekkenbodem
mensendieck
yoga

Deelnemers

Voetreflex

Iedere woensdagochtend ben ik in de verloskundigenpraktijk aanwezig om zwangeren, jonge moeders met post-partum klachten én baby’s met klachten te behandelen door middel van reflexzonetherapie. Door middel van deze klachtgerichte behandelingen wordt het lichaam op een veilige, medicijnvrije manier gestimuleerd en kunnen blokkades en klachten verminderen en/ of zelfs geheel verdwijnen.

Zwangerschapsreflexologie

Zwanger zijn is bijzonder. Tijdens de zwangerschap wordt er veel van de (aanstaande) moeder gevraagd. Niet alleen fysiek maar ook mentaal is er veel beweging. Dit proces is prachtig, maar het kan ook voor de nodige ongemakken zorgen. Het toepassen van reflexzonetherapie optimaliseert de gezondheid van de (aanstaande) moeder in deze bijzondere tijd waarin er veel in het lichaam verandert.

Tijdens de zwangerschap kan reflexzonetherapie zwangerschapsklachten verlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van:

  • Misselijkheid en maagzuur
  • Hormoongerelateerde klachten en stemmingswisselingen
  • Rug- en bekkenklachten
  • Oedeem
  • Obstipatie

Stuitligging

Voordat medisch ingrijpen noodzakelijk is, kan reflexzonetherapie (tussen week 34 en week 36) ingezet worden om een kindje dat in stuit- of dwarsligging ligt, te draaien. Ook dit gebeurt (net als de andere behandelingen) uitsluitend door behandeling van de corresponderende zones en meridianen op de voeten en de onderbenen.

Over-tijd behandeling

Reflexzonetherapie kan, na 40 weken zwangerschap, worden ingezet om de bevalling op gang te helpen. Ook hier geldt dat de omstandigheden geoptimaliseerd worden en de moeder ondersteund wordt in haar voorbereiding. Er wordt niets geforceerd. Zijn moeder en kind er nog niet klaar voor, dan zal de behandeling niet direct tot de bevalling leiden, wat natuurlijk niet betekent dat het “niets doet”.

Post-partum klachten

Na de bevalling kunnen behandelingen ondersteunen bij het herstel. Niet alleen bij een vaginale bevalling, maar juist ook na een keizersnede is het zinvol behandeling te ondergaan omdat er door de ingreep reflexzones en meridianen zijn onderbroken. Deze behoeven extra zorg, ter voorkoming van (verdere) klachten en ter optimalisatie van het herstel.

Baby’s

Babyreflexologie is een speciaal voor baby’s ontwikkelde vorm van reflexologie.

De geboorte van een baby brengt altijd een veranderende dynamiek met zich mee in het gezin. Wanneer een baby niet lekker in zijn vel zit, heeft dat niet alleen veel impact op de baby, maar ook op de gezinsleden. “Is dit nou de roze wolk?”. Mede dankzij de cursus fullbody babyreflexologie (die ik eind 2016 heb gevolgd bij de Finse Anna-Kaarina Lind), kan ik vaak (blijvend) veel bereiken voor deze baby’s (vanaf 4 weken jong) en daarmee voor het hele gezin. Denk hierbij aan huilbaby’s, baby’s met een voorkeurshouding, baby’s die veel spugen, obstipatieklachten hebben, heel onrustig zijn (bijvoorbeeld maaien met de armpjes). Dit zijn slechts enkele voorbeelden.


Over het algemeen geldt dat behandelingen de spijsvertering ondersteunen, de weerstand versterken en de slaap en gemoedsrust bevorderen. Daarnaast versterkt het de verbondenheid tussen ouder(s) en kind wanneer u thuis ook wat (eenvoudige) grepen toepast. Een positief effect voor ouder(s) en kind.


Het is wel van belang te laten uitsluiten of er geen medische oorzaak aan de klachten ten grondslag ligt.


Wanneer uw kindje koorts heeft, mag het geen behandeling ondergaan. Het lijfje kan er op dat moment geen extra prikkels bij gebruiken. Hetzelfde geldt voor de eerste 24 uur na vaccinatie.


Vrijblijvende inloop

Wanneer de deur open staat kunnen ouders met vragen vrijblijvend binnenlopen. Uiteraard ben je ook op andere momenten in de week van harte welkom in mijn praktijk aan huis.


Voor behandeling is géén verwijzing van een huisarts nodig. Behandelingen worden vaak (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Klik hier